Lečenje i sanitetski prevoz do Vrnjačke banje

dav

Vrnjačka Banja je grad koji se nalazi u Raškom okrugu, koji pripada centralnoj Srbiji, u dolini zapadnog Pomoravlja, na nadmorskoj visini od 217m. Vrnjačka Banja se nalazi na 200km južno od Beograda, dok je od Kraljeva udaljena 25km, a od Trstenika 11km. Smeštena je između planinskog venca Goč (kojem pripada i Kopaonik) i Zapadne Morave. Spada u turistička mesta prvog stepena.

Vrnjačka Banja jedno je od najpopularnijih odredišta kada je banjski turizam Srbije u pitanju. Posećuju je ljudi sa zdravstvenim tegobama, kao i potpuno zdravi ljudi, u svrhe očuvanja zdravlja i vitalnosti. Zbog udaljenosti od Beograda i severnijih delova zemlje, prevoz bolesnika putničkim automobilom do Vrnjačke Banje može biti otežan.

Sanitetski prevoz je jedino rešenje za bezbedan prevoz bolesnika, polupokretnih i nepokretnih lica do ovog poznatog banjskog lečilišta. Sanitetski prevoz je specijalno dizajniran za prevoz bolesnika u sedećem ili ležećem položaju, ima svu potrebnu medicinsku opremu i mesto za pratnju.

VRNJAČKA BANJA – LEČILIŠTE

Još od vremena starih Rimljana, Vrnjačka Banja je bila poznato lečilište. U Vrnjačkoj Banji nalazi se čak sedam izvora mineralnih termalnih voda: Slatina, Snežnik, Topla Voda, Jezero, Borjak, Beli Izvor i Vrnjačko Vrelo.  Četiri izvora se koriste u terapijske svrhe, dok se sa preostala tri voda flašira.

Topla voda u Vrnjačkoj Banji jedinstvena je po tome što ima temperaturu ljudskog tela (36.5 stepeni). Topla voda se koristi za piće i kupanje. Vrnjačka Banja ima i hladne izvore, na kojima temperatura vode varira od 14 do 27 stepeni. Hladne vode pripadaju grupi alkalnih zemno-alkalnih akrotopega.

  • Mineralne vode u Vrnjačkoj Banji koriste se za lečenje mnogih oboljenja:
  • Šećerna bolest (dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2).
  • Bolesti pankreasa.
  • Oboljenja žučne kese i žučnih puteva, kao i stanja nakon operacije žuči.
  • Stanja nakon preležane zarazne žutice.
  • Bolesti organa za varenje (čir na želucu, bolesti dvanaestopalačnog creva, oboljenja tankog i debelog creva).
  • Ginekološka oboljenja i sterilitet.
  • Infekcije bubrežne karlice, bešike i mokraćnih puteva.
  • Reumatska oboljenja.
  • Degenerativne promene.
  • Posttraumatska stanja.

Lečenje termalnim vodama obavlja se na razne načine. Voda se pije u količinama koju propisuju lekari, kupanjem u termalnim bazenima, inhaliranjem, ispiranjem žučnih puteva uz pomoć sondi, ispiranjem očiju, vaginalnim orošavanjem, klistiranjem debelog creva.

Pored termalnih voda, Vrnjačka Banja je poznata i po lekovitom blatu, koje se koristi u razne terapijske, medicinske i kozmetičke svrhe. Lekovito mineralno blato poboljšava i ubrzava cirkulaciju, deluje kao analgetik, smanjuje napetost, deluje sedativno i podstiče opuštanje organizma. Pozitivno utiče na endokrini sistem i ginekološka oboljenja, a koristi se i za prevenciju i lečenje osteoporoze, lečenje reumatskih oboljenja, sportskih povreda i kožnih bolesti.

BOLNICE U VRNJAČKOJ BANJI

Lečenje u Vrnjačkoj banji sprovodi se u specijalnoj bolnici „Merkur“, koja u pet specijalizovanih objekata nudi posetiocima razne zdravstvene i terapeutske tretmane. Pored bolnice Merkur, tu su i Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti „Vrnjačka Banja“, bolnica „Sveti Đorđe“, kao i Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu.

Bolnice poseduju specijalističke i subspecijalističke ordinacije, laboratoriju, dijagnostičke aparate, a u njima radi visoko specijalizovano medicinsko osoblje. Sanitetski prevoz garantuje prevoz bolesnika do smeštajnih kapaciteta bolnice, kao i siguran povratak na odredište.

Bolnice u Vrnjačkoj Banji poseduju i balneo centre, velnes centre, fitnes centre, peloid centre, a u okviru bolnica posetioci mogu dobiti sve vrste fizikalne terapije. U ponudi su hidroterapija, termoterapija, kineziterapija, elektroterapija, laserska terapija i mehanoterapija.

Ishrana bolesnika je u skladu sa načelima dijetetike, a po potrebi se obavljaju i individualne konsultacije.

Banjski turizam Vrnjačke Banje s razlogom je jedan od najrazvijenijih u Srbiji. Široka ponuda zdravstvenih programa i usluga, stručno medicinsko osoblje i raznovrsne terapije, pomoći će dobrobiti vašeg organizma. Sanitetski prevoz je tu da do Vrnjačke Banje stignete bezbedno, brzo i lako.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest