Lečenje i prevoz putnika do Prolom banje

PROLOM BANJA – CENTAR DOBROG ZDRAVLJA I ODMORA

Ukoliko bi posete izvorima lekovitih voda u Srbiji posmatrali kao vid zdravstvenog turizma ali relaksacije i opuštanja, onda s pravom može da se tvrdi da on ima dugu tradiciju čiji tragovi materijalne kulture sežu još u praistoriju.

Još u periodu Rimske imperije, Rimljani poklanjaju posebnu pažnju lekovitim termalnim i mineralnim izvorima, pa tako je, na primer, nekada u Ribarskoj banji postojalo naselje rimskih kolonista dok je Vrnjačka banja bila mesto za odmor i oporavak legionara što je inače bila praksa Rimljana u celoj tadašnjoj Evropi.

Rimska kupatila, bazeni, građevine, kao i drugi izvori pokazuju kult prema lekovitim vodama negovan i čuvan od strane Rimljana. Danas ista dokazuju i svedoče postojanju tog naroda o njihovom lečenju i ozdravljenju lekovitim vodama.

Prolom banja leči obolele – zdravima okrepljuje duh i telo

GDE SE NALAZI PROLOM BANJA

Na obroncima planine Radan, gusto obraslim šumom, na samom jugu Srbije, ušuškana uz Gornji tok istoimene reke, desne pritoke Kosanice, postoji i caruje Prolom banja. Od tri banje koje se nalaze u okolini Kuršumlije, pored Kuršumlijske i Lukovske, Prolom banja je najmlađa i najposećenija.

KAKO STIĆI DO PROLOM BANJE

Ako se prevoz bolesnika vrši autom, potrebno je znati koliko su neka mesta udaljena od Prolom banje i kako stići do iste.

Banja je od Beograda udaljena 290 km dok je od Kuršumlije udaljena 23 km. Od Novog Sada je smeštena na 410 km, od Niša 82 km, dok je od Leskovca 75 km a od Kruševca je nekih 90 km.

Sa svim ovim mestima Prolom banja je povezana i autoboskom linijom.

Kada je u pitanju prevoz bolesnika, sanitetski prevoz koji dolazi iz pravca Beograda do Prolom banje može stići autoputem Beograd – Niš. Potrebno je samo da se sanitet isključi sa autoputa, a narednih desetak kilometara mora voziti magistralnim putem Niš – Rudare, nakon čega se sanitetski prevoz, bezbedno stacionira u Prolom Banji.

KOJA LEKOVITA SVOJSTVA IMA PROLOM BANJA

Pre svega po svojoj okrepljujućoj vodi koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti koje je čini pogodnom za široki spektar indikacija, u ovoj banji sve češće borave domaći ali i strani gosti.

Nema ko nije čuo za prolom vodu i to sa razlogom. Prolom voda (temperature od 26-31,5°C) je prirodna mineralna voda koja sadrži nisku vrednost rastvorivih minerala. Prijatnog je i blagog ukusa, bez mirisa. Može se koristiti kao zdrava pijaća voda koja daje vitalnost i snagu kako obolelima tako i zdravima.

Najčešće na pitanje kako deluje na ljudski organizam i šta sve leči, dobijamo odgovor – gotovo sve! Snažno dejstvo Prolom vode smanjuje kiselost želudačnog soka a dobro utiče na izlečenje organa za varenje. Povoljno utiče na sve bolesti bubrega i mokraćnih puteva a najpoznatija je po snažnom delovanju na izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćnih kanala.

Povećava alkalnost u krvi i time poboljšava procese disanja i ishrane ćelija, a ujedno je i razlog za posebnu preporuku dijabetičarima.

Svakako je dobro poznato da Prolom banja pomaže u lečenju bolesti kao što su gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i lečenju prostate. Leči skoro sva hronična oboljenja ovih organa. Ako imate problem sa hroničnim zatvorom, upalom žuči i žučnih vodova, ova topla, zdrava voda i to leči.

Bilo da se radi o povredama, ili je u pitanju procesu oporavka posle preloma kostiju ili nakon različitih hirurških intervencija, potrebno je samo angažovati sanitetski prevoz koji će sigurno transportovati bolesnika do Prolom banje. Takođe kada se radi o starijim osobama koje pate od brojnih reumatskih oboljenja, blato Prolom banje je pravi izbor. Zahvaljujući lekovitim svojstvima koje imaju mineralne vode, i Vrnjačka banja predstavlja odlično mesto za lečenje svih navedenih oboljenja.

Osobama koje pate od oboljenja kože, kao što su psorijaza, ekcemi i slične kožne bolesti, preporučuje se lekovito blato Prolom banje.

ŠTA JE TO ŠTO PRIVLAČI LJUDE DA POSETE PROLOM BANJU

Početkom devetnaestog veka, izvorište ove banje privlačilo je pažnju putopisaca, stručnjaka, lekara koji su ostavili pisane tragove o blagotvornom dejstvu voda na zdravlje ljudi.

Bilo da ste penzioner ili sa porodicom, da dolazite zbog lekovitih svojstva ili odmora, poslovnih susreta ili zbog prijatnog ambijenta za odmor i opuštanje, svoj boravak možete upotpuniti razgledanjem mnogih kulturnih turističkih atrakcija poput Đavolje Varoši ili crkve Lazarice.

Moderni spa i wellness centar Prolom banje, osim što leče i uživate u njima, oni unapređuju kvalitet života i obnavljaju um, telo i duh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest