Briga o nepokretnim osobama

Briga o nepokretnim osobama, bilo da su potpuno ili delimično nepokretne, zahteva mnogo vremena, strpljenja i znanja. Ako odlučite da sami brinete o nepokretnom licu, najpametnije bi bilo da prethodno obavite detaljan razgovor sa stručnim medicinskim osobljem. Nepravilna nega može bolesniku naneti više štete nego koristi, a ako ulažete vreme i trud, pretpostavljamo da ne želite takav ishod.

RIZICI KOJE NOSI NEGA NEPOKRETNE OSOBE

Na najveći broj nepokretnih lica nailazimo među pripadnicima starije populacije. Ako je starija osoba potpuno nepokretna, to znači da ceo dan mora da provede u ležećem položaju. Dugotrajno ležanje nosi izvesne rizike, kao što su atrofija mišića, kontrakture i dekubitis.

Ako nepokretno lice može da pomera ruke, motivišite ga da sve aktivnosti koje može obavlja samostalno. Dajte mu lopticu ili gumu koju može da stiska rukama, neka se samo češlja ili hrani, naravno, pod pretpostavkom da može to da izvede. Istezanje ruku i nogu je takođe značajno, jer se svim ovim sitnim aktivnostima čuva tonus mišića i pokretljivost. Fizičke aktivnosti su bitne kako ne bi došlo do kontrakture, kočenja zglobova, koje vodi u potpunu nepokretnost.

DEKUBITIS

Dekubitis je jedna od najvećih opasnosti koje vrebaju lice izloženo dugotrajnom ležanju ili sedenju. Prilikom dugotrajnog nepomičnog položaja javljaju se promene na koži, koje nastaju pod pritiskom na određene delove tela. Pritisak je uglavnom na mekom tkivu, što za posledicu ima smanjen protok krvi kroz tkivo. Najveći uzročnik dekubitisa je nepomičan položaj, ali slab imunitet, siromašna ishrana i loša higijena doprinose njegovom razvoju.

Dekubitis se najčešće javlja na potiljku, ramenima, lopaticama, laktovima, kolenima, člancima i petama. Razvoj bolesti ima nekoliko faza koje možete prepoznati, kako bi blagovremeno reagovali. U poodmakloj fazi bolesti moguće su komplikacije koje mogu imati fatalan ishod.

Prva faza dekubitisa je promena boje kože na mestima koja trpe pritisak i bol pri dodiru. Koža je modra i crvena. U drugoj fazi koža se istanjuje, a u trećoj se gubitak slojeva kože širi i na potkožno tkivo. U četvrtoj fazi dekubitis može zahvatiti kosti, mišiće i zglobove. Postoji opasnost od javljanja crnih krasti, koje su posledica gangrenoznih promena u koži.

Dekubitis je jednostavnije sprečiti nego lečiti, a moguće je sprečiti ili bar odložiti pojavu rana ispravnom higijenom i ishranom nepokretne osobe.

RAZMOTRITE ALTERNATIVE

Ukoliko procenite da niste u stanju da obavljate sami ovaj zahtevni posao, postoje alternative. Ako finansijske mogućnosti dozvoljavaju, možete angažovati medicinsku sestru kao ispomoć. Domovi za stara lica imaju osoblje koje je potpuno osposobljeno da brine o nepokretnim osobama. Odluka o smeštaju u gerontološkom domu je uvek mučna, ali u nekim slučajevima je jedino rešenje.

Ako vaš izbor bude dom za stare, pobrinite se da nepokretno lice bezbedno transportujete na odredište. Putnički automobili, ma koliko luksuzni bili, najčešće nemaju dovoljno mesta za prevoz bolesnika. Angažujte sanitetski prevoz koji profesionalno vrši prevoz bolesnika i nepokretnih lica.

Svaki sanitetski prevoz ima potrebnu medicinsku opremu i priključke za njen rad, za slučaj potrebe ukazivanja prve pomoći prilikom prevoza bolesnika. Sanitetski prevoz je dizajniran i opremljen po svetskim standardima, prostran je i komotan, te može primiti ležećeg pacijenta, kao i pacijenta u invalidskim kolicima. Vi možete ići kao pratnja, a možete angažovati i medicinsko osoblje ako procenite da za tim ima potrebe.

HIGIJENA I NEGA NEPOKRETNE OSOBE

Nepokretnu osobu je potrebno kupati ili tuširati svaki dan, kako bi se sprečila pojava infekcija i rana. Ako niste u mogućnosti da osobu odnesete do kupatila, za održavanje lične higijene koristite navlažen peškir. Izbegavajte vlažne maramice, jer sadrže rastvore deterdženta koji oštećuju zaštitnu barijeru kože. Nakon svakog čišćenja bitno je da kožu dobro osušite i namažete zaštitnom hidratantnom kremom. Masaža dok utrljavate kremu je dobro došla, jer podstiče cirkulaciju i prokrvljenost tkiva.

Nepokretne osobe koje nisu u mogućnosti da nuždu vrše same nose pelene za odrasle. Pelene morate menjati na svakih par sati ili po potrebi, a održavanje higijene intimne regije je imperativ. Posteljinu morate redovno menjati.

Ako nepokretna osoba leži, čaršave držite maksimalno zategnutim, jer nabori na posteljini pod pritiskom tela mogu oštetiti kožu i napraviti rane. Idealno bi bilo da kupite antidekubitalni dušek, jer funkcioniše poput vodenog kreveta – raspored težine tela se menja, tako da opterećenje nije uvek na istim mestima.

Ako pak niste u mogućnosti da kupite antidekubitalni dušek, nepokretnoj osobi menjajte položaj u krevetu na svaka dva sata. Neka bude na jednom boku, zatim na leđima, pa na drugom boku. Ispod donjeg dela leđa i peta stavite manji šlauf na naduvavanje, a poslužiće i jastučić za putovanja.

ISHRANA NEPOKRETNE OSOBE

Deo nege nepokretne osobe je i pripremanje obroka. Ishrana mora biti bogata nutritivnim elementima – vitaminima i mineralima, kako bi ojačali imunitet bolesnika i sprečili razne infekcije.

Preporučuje se pet izbalansiranih obroka – tri glavna i dve užine. Neka obroci ne budu teški, masni i začinjeni, jer se kod pacijenata koji se ne kreću često javlja opstipacija (zatvor) zbog usporene peristaltike creva. Obroci treba da obiluju vlaknastim povrćem, žitaricama, voćem i tečnošću. Čak i tada nemojte da se iznenadite ako se stolica javi svaki treći ili četvrti dan.

SOCIJALIZACIJA NEPOKRETNOG LICA

Nepokretne osobe su često usamljene, naročito ako vreme provode isključivo u ležećem položaju. Druženje i razgovor su za stara lica značajni koliko i nega i ishrana, a tempo svakodnevnog života često ne dozvoljava da izdvojite vremena za njih onoliko koliko biste želeli.

Ako je nepokretna osoba u invalidskim kolicima, proverite da li u vašoj okolini postoje hobi radionice za starije ljude ili starački dom koji ima sekcije u kojima može učestvovati.

Kada organizujete druženje, organizujte i prevoz bolesnika. Sanitetski prevoz i njegovo stručno osoblje mogu vam u tome pomoći.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest