Šta je osteoporoza i kako se leči?

Osteoporoza spada u reumatska oboljenja. U pitanju je metabolička bolest kostiju, koja ima progresivni tok. Ljudske kosti su živo tkivo koje se neprestano obnavlja. U mladosti, konkretno u dvadesetim godinama, organizam ubrzano proizvodi koštanu masu, mnogo brže nego što stara koštana tkiva propadaju. Zato se u mladosti količina koštane mase povećava. Vrhunac se dostiže pre 30. godine, nakon čega sledi smanjenje koštane mase.

Između procesa propadanja stare i formiranja nove koštane mase u zdravom organizmu postoji balans. Međutim, kada se balans poremeti, nastupa osteoporoza – proces formiranja koštane mase postaje sporiji, a kosti ubrzano propadaju.

Verovatnoća razvitka osteoporoze zavisi i od količine razvoja koštane mase u mladosti. Količina razvijene koštane mase zavisi i od naslednih faktora i od etničke grupe kojoj osoba pripada. Što je količina koštane mase veća, manja je mogućnost da će se u starijem životnom dobu razviti osteoporoza.

Osteoporozom se mineralna gustina kostiju smanjuje, struktura kostiju se oštećuje, što smanjuje čvrstinu i otpornost kostiju, koje postaju fragilne i sklone prelomima.

Od osteoporoze boluje 8-10% svetske populacije. Pripadnici oba pola mogu oboleti od ove bolesti, ali učestalija je kod žena, naročito evropskih i azijskih, starije životne dobi.

SIMPTOMI OSTEOPOROZE

Osteoporoza je bolest koja se često razvija neprimetno i dugo prolazi neopaženo, naročito u prvim fazama gubitka koštane mase. Nakon što kosti oslabe, a osteoporoza se razvije, oboleli mogu osetiti neke od sledećih simptoma:

 • Pogrbljeno (povijeno) držanje.
 • Gubitak telesne visine od 4cm ili više.
 • Oboleli od osteoporoze mogu osećati bolove u kostima, zglobovima i mišićima.
 • Jaki bolovi u leđima, koji nestaju u ležećem položaju, a vrlo su intenzivni dok osoba stoji.
 • Prelomi kostiju pri minimalnim povredama.

Osobe obolele od osteoporoze prelom kosti mogu izazvati minimalnim traumama, a ne samo nezgodnim udarcima i padovima. U slučaju preloma kosti, bitno je da povređenu osobu ne pomerate, dok pokušavate da joj pružite pomoć. Pomeranje povređenog lica može dovesti do dislociranja kosti i nanošenja veće povrede.

Za prevoz bolesnika najbolje je pozvati sanitetski prevoz. Sanitetski prevoz olakšava lečenje nepokretnih lica, kao i njihov transport do najbliže medicinske ustanove ili prevoz do banjeSanitetski prevoz omogućava povređenoj osobi ležeći položaj, za razliku od skučenog prostora i ograničenih mogućnosti putničkog automobila.

FAKTORI RIZIKA

Faktori rizika koji ukazuju na mogući razvitak osteoporoze (zbog kojih bi trebalo intenzivirati preventivne mere) su sledeći:

 • Pol i rasa – žene bele rase češće oboljevaju.
 • Godine starosti – Osteoporoza se javlja u starijem životnom dobu, uglavnom nakon menopauze.
 • Genetska sklonost osteoporozi – nasledni faktor.
 • Rani ulazak u menopauzu, pre 45. Godine.
 • Žene krhke telesne građe koje imaju indeks telesne mase manji od 20.
 • Nezdrave životne navike, pušenje cigareta i konzumacija alkoholnih pića.
 • Ishrana u kojoj nisu zastupljeni Kalcijum i vitamin D.
 • Restriktivne dijete
 • zostanak fizičkih aktivnosti i „sedelački“ način života.
 • Dugotrajna nepokretnost.
 • Poremećaji polnih hormona – smanjen nivo estrogena kod žena (prilikom stupanja u menopauzu) i smanjen nivo testosterona kod muškaraca mogu izazvati osteoporozu.
 • Poremećaji funkcije tiroidne i paratiroidne žlezde (povećano lučenje hormona – hipertireoza).
 • Hronična oboljenja bubrega i pojačana funkcija nadbubrežne žlezde.
 • Određeni lekovi (lekovi protiv epilepsije, hormoni za lečenje raka prostate ili raka dojke, kortikosteroidi).

Osobe koje boluju od bolesti kao što su celijakija, upale creva, lupus, kanceri, reumatoidni artritis, takođe imaju povećan rizik za oboljevanje od osteoporoze.

Konsultacije sa lekarom se preporučuju svim osobama koje spadaju u rizičnu grupu za oboljevanje od osteoporoze: svim osobama koje su ušle u ranu menopauzu, svima koji su koristili kortikosteroide duži vremenski period i svima kojima je neko od roditelja imao prelom kuka ili kičme.

KAKO SE LEČI OSTEOPOROZA?

Posledice osteoporoze su najčešće prelomi kičme ili kuka, koji mogu izazvati brojne komplikacije. Prelome je neophodno sanirati i lečiti, kako ne bi izazvali invaliditet, a i rizik od smrti je u starijoj životnoj dobi povećan godinu dana nakon preloma.

Lečenje osteoporoze uključuje medikamente i banjske tretmane, kao i redovne posete fizijatru, nutricionisti i reumatologu.

Od medikamenata se propisuju preparati koji sadrže kalcijum i vitamin D, kao bisfosfonati, lekovi koji usporavaju razgradnju koštane mase. Od hormonskih preparata propisuju se sintetička zamena za estrogen, hormon tiroidne žlezde kalcitonin i paratiroidni hormon (PTH).

Lečenje u banji podrazumeva fizikalnu terapiju, posebnu vrstu vežbi koje poboljšavaju čvrstinu kostiju i mišićni tonus. Fizikalna terapija akcenat stavlja i na vežbe balansa i koordinacije pokreta, kako bi se kod starijih lica predupredili padovi i mogućnost preloma. Banjsko lečenje nepokretnih lica podrazumeva i tretmane lekovitom vodom, lekovitim blatom, magnetnu terapiju, kao i inovativnu horizontalnu terapiju.

Sanitetski prevoz Impuls ima bogato iskustvo kada je u pitanju prevoz bolesnika, a naročito prevoz nepokretnih lica. Prevoz do banje ili lečilišta će biti organizovan profesionalno, a obolela osoba će na zahtevanu destinaciju stići bezbedno i brzo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest